top of page
ELEMENTS BÀSICS DE LA GAMIFICACIÓ
Abans de posar-nos a pensar en el nostre projecte de gamificació, mirem-nos els elements bàsics de qualsevol projecte gamificat. Ho farem, d'una banda, tot definint aquests elements i d'una altra banda, practicant la nostra perícia analitzant gamificacions d'altres docents.
Un element indispensable a l'hora de pensar un disseny gamificat té a veure amb l'OBJECTIU, o el que és el mateix:
-
què vull aconseguir amb aquesta experiència gamificada?
-
I a més, quines són les experiències que el meu alumnat visqui?
Per fer una bona narrativa hi ha dues condicions que us poden ser útils: la primera, deixeu volar la vostra imaginació i centreu-vos en temes que a vosaltres us apassionin i la segona, mantingueu l'esperit crític: heu de ser capaços d'explicar bé la vostra història i fer-la arribar a tothom!
Un meravellós vídeo sobre com sorgeix una idea, aquí.
Un altre element indispensable a l'hora de pensar un disseny gamificat és la creació d'una bona història o NARRATIVA, o el que és el mateix:
-
Quina història i quin món vull crear? Sóc capaç d'explicar-la i que tingui sentit?
-
Amb quina estètica l'acompanyaré?
-
Com crearé pics d'interès a la meva història?
Les DINÀMIQUES són aquelles maneres de fer i de relacionar-lse que vull que neixin de la combinació de les mecàniques. Ho entendrem de manera millor amb preguntes:
-
Com vull que treballin els meus alumnes? Vull generar cooperació o competició? Si vull generar competició, competiran en grup o seran jugadors solitaris? Per exemple, si proposo una mecànica d'assoliment de punts individuals, afavoriré una determinada manera de relació i de comportament en el joc.
-
Quin paper jugaran els meus alumnes? Seran personatges d'un univers o observadors externs? Evolucionaran al llarg de l'aventura o història?
Finalment, hem de pensar en les MECÀNIQUES que serveixin per a les dinàmiques i objectius que ens hem proposat en la nostra experiència gamificada. L'Oriol Ripoll ens proposa tres grans mecàniques (entre moltíssimes altres):
-
Proposar un REPTE CLAR per als jugadors. És molt important que els jugadors puguin respondre a: a) Què he de fer? i b) Ho he fet bé o malament?
-
Construir FEEDBACK IMMEDIAT. És a dir, els jugadors han de saber si han aconseguit el repte o no.
-
Un model d'EVOLUCIÓ. Per tal de tenir sensació de progrés, cal que els jugadors sàpiguin per on va, de la mateixa manera que quan qualsevol juga, pot saber en quin moment del joc es troba.
En Javier Espinosa, professor gamificador i Premi Nacional d'Educació pel projecte gamificat Class of Clans, també afegeix d'altres com l'existència de RECOMPENSES si s'escau, la visualització de RECONEIXEMENTS, si s'escau, etc. Alhora, podem visualitzar aquestes mecàniques amb els components, com ara: punts, medalles, rànkings, avatars, triomfs, etc.
Cal fer servir una determinada tecnologia fer una proposta gamificada? NOOOO! La podeu fer perfectament amb paper, cartolines i colors!
Molts docents fem servir tecnologia per a presentar la proposta gamificada perquè ens és pràctic i perquè hi ha eines digitals molts útils, però obviament no calen! El més important és tenir un objectiu, una història i un bon plan!
I ARA, QUÈ?
Un bon exercici previ és el d'analitzar altres gamificacions. Se m'acudeixen dues propostes. La primera, us explico jo dues de les meves gamificacions i la segona, us deixaré dues planes de gamificacions per analitzar en forma de tasca. Finalment, ja podrem començar a pensar en el nostre disseny de gamificació.
Comencem!
[La definició dels elements està basada en el treball de l'Oriol Ripoll que podeu consultar aquí. Alhora, si mireu el pearltrees, trobareu més recursos]
Exemple 1. Gamificació "Aprenents de Miquel Àngel"
Exemple 2. Gamificació "Un món per explorar"
bottom of page