top of page
GAMIFIQUEM!
OBJECTIUS
-
Passar del canvas a la proposta gamificadora.
-
Desenvolupar la idea amb l'ajuda de recomanacions i peer-review.
-
Conèixer eines online per a la gamificació. La plataforma wix.
-
Conèixer eines digitals que ens poden servir per a la gamificació.
-
Conèixer recursos i grups de docents gamificadors.
-
Altres: fer un tastet d'altres eines com els scape rooms o el jocs de rol i rol en viu.
3.1. LA PLATAFORMA WIX
Ara que ja estem immersos i immerses en el procés de gamificació, us presentarem una eina que us pot ser útil a l'hora de reunir el material de la gamificació i a l'hora de presentar-lo als alumnes. Cal fer servir aquesta eina com a material? No, però a mi personalment em resulta molt útil i una bona manera d'emmagatzemar la informació. Us deixo un tutorial per fer servir Wix. Ja veureu que és molt senzill!
Aquí teniu la pàgina que he fet per al Tutorial:
https://mariasabiote.wixsite.com/missiomediterrania
Encara que la nostra gamificació no sigui digital, sí podeu fer servir diferents plataformes o aplicacions que són engrescadores i que sovint, ens faciliten la vida. Us deixo un bon grapat de possibilitats, per si us ve de gust provar-les.
3.2. EINES DIGITALS ÚTILS PER A LA GAMIFICACIÓ
Plataformes gamificadores
Darrerament, han aparegut diferents plataformes gamificadores. Què vol dir això? Doncs són aplicacions i webs que tenen una narrativa, una estètica i un sistema per aplicar a classe. La major part d'elles tenen un objectiu d'acció tutorial, com ara veurem.
a) Class Dojo
Sense dubte, la més coneguda. Aquesta aplicació convida als alumnes a convertir-se en petits monstres personalitzables. L'objectiu d'aquests monstres és anar aconseguint punts per tal de poder evolucionar (o bé, l'objectiu que vosaltres volgueu). El o la docent decideix com atorgar aquests punts...i com treure'ls! Per exemple, si ha demostrat ser un company molt cooperatiu, 1 punt, etc.
La particularitat del Class Dojo és que l'aplicació també implica als pares i per tant, aquests poden fer un seguiment del monstre...del seu fill ;p
És una aplicació que acostuma a fer-se servir a infantil, primària i primer cicle de l'ESO, atesa la seva estètica infantil.
a) Class Craft
Basada en la narrativa i estètica de War Craft, aquesta web i aplicació fa les mateixes funcions que Class Dojo, però amb un to més adreçat a adolescents. És per això que s'acostuma a fer servir a l'etapa de Secundària.
Revisió de tot allò après
Teniu a la vostra disposició moltíssimes plataformes i aplicacions amb infinitats de possibilitats per tal d'avaluar o revisar tot allò après per l'alumnat. També podeu convidar els i les alumnes a fer les seves pròpies revisions. Veiem un grapat, tot i que cada cop n'hi ha més i més.
a) Kahoot!
Cada cop més coneguda i més utilitzada, aquesta plataforma i aplicació ens ofereix crear tests d'avaluació que podem respondre a classe només amb un projector i ordinadors/mòbils. Es projecta la pregunta i els alumnes veuen en les seves pantalles les diferents respostes. Molt engrescadora i emocionant! Alhora, un cop realitzat el test genera un full d'excel amb les respostes classificades.
b) Quizziz
Té les mateixes funcionalitats que el Kahoot, però canvia la lògica d'exposició. Així, cada alumne veu tant les preguntes com les respostes a la seva pantalla, mentre que a l'ordinador del mestre (a la projecció), només veiem la progressió de cadascun. Té una estètica més infantil que el Kahoot, atès que incopora avatars, i la pròpia lògica de funcionament fa que es generi un ambient més relaxat que amb el Kahoot!
c) Plickers!
Aquesta aplicació és ideal en un entorn on l'alumnat no té accés a WiFi o a dispositius mòbils o ordinadors. Plickers funciona només amb el mòbil del docent i cartolines. Les preguntes es projecten a l'ordinador docent i l'alumnat disposa d'unes targes, cada costat de les quals correspon a una resposta a la pregunta. Depenent de com col·loquin la tarja, triaran una resposta o una altra. El docent, llavors, amb el mòbil pot controlar qui ha contestat correctament. És una passada!
d) Mentimeter
Aquest web permet fer enquestes i tests de coneixement i opinió. Així, mentre que l'alumnat veu les preguntes i respostes en la seva pantalla, l'ordinador projectat mostra el resum dels resultats en forma de diferents gràfics.
d) Socrative
Aquest web permet fer tot el que ofereix Kahoot o Mentimeter, però el seu funcionament és més complexe, ja que està dissenyat per fer-se servir durant un temps amb el grup classe. La seva estètica és molt més adulta i seriosa que les anteriors.
e) Altres
Encara hi ha moltes més, com Quizalize, Flip Quiz, EduCanon (per a integrar preguntes dins d'un vídeo, com Edpuzzle), Rubistar, Go Conqr o el mateix Google Forms que et permet fer qüestionaris auto-corregibles, com vau comprovar al mòdul 1.
Rúbriques
a) CoRubrics
Us recomano moltíssim la feina fet pel docent català Jaume Feliu. Us servirà per automatitzar el treball amb rúbriques...i sempre podeu demanar-li consell.
b) Idoceo
Només per Mac, una manera intuïtiva d'organitzar una classe incorporant diferents tipus de rúbriques, comentaris, etc. Un munt de possibilitats.
b) Additio
Similar a Idoceo, però per a entorn Windows.
Realitat Augmentada
El món de la Realitat Augmentada està entrant amb força a l'educació i ens ofereix moltes possibilitats per a generar motivació. Mireu el que fa aquest mestre dels Estats Untis per a explicar el cos humà:
Ho ha fet amb el programa Aurasma, que és realment molt senzill. També teniu la possibilitat més senzilleta de WallaMe!
Presentacions molones
Del mític Power Point hem passat a un enorme ventall de presentacions on-line. La meva preferida és Genial.ly (doneu un cop d'ull a les que ja estan fetes), però hi ha moltes més, com ara:
Prezi, Piktochart (per a crear infografies), PowToon (que et permet fer vídeos de les presentacions), Canva (que és un bon organitzador visual), ExplainEveryting...Un món de possibilitats.
Geolocalització
Les aplicacions basades en la tecnologia de geolocalització permeten crear itineraris d'aprenentatge molt interessants fora de l'aula (o dins de l'escola). Us recomano aquest article del professor José Luis Redondo al respecte sobre una d'aquestes aplicacions. Al món anglosaxó reben el nom d'aplicacions scavengers (per si us animeu a buscar-ne més). Les meves recomanacions són EDULOC (en català) i ActionBound (aquesta és en anglès).
Encara que no és una aplicació de geolocalització, us recomano que feu un cop d'ull a Mystery Skype, una proposta de Skype per a connectar classes arreu del món...sense que els alumnes sapiguin amb quin lloc del món estan parlant. Molt interessant! Aquí teniu uns alumnes parlant d'una punta a l'altra dels Estats Units (també podeu connectar classes catalanes, per exemple):
Generadors...que fan la vida més fàcil
a) Generadors de cartes
N'hi ha moltíssims, però en destaco dos: Hearthcards i Mtgcardmaker.
b) Generadors de QRs
N'hi ha moltíssims, però en destaco QrCode. Només un consell: a vegades, si el nostre enllaç és molt llarg, ens genera un QR molt complicat que no tots els mòbils poden llegir. Per això, abans de generar-lo, aneu a Google Shortener, escorceu l'adreça i genereu el QR.
c) Altres generadors
Generador de codis secrets, generadors de puzzles i missatges secrets, generador d'insígnies, banc d'imatges, generador de cartes antigues, generador de mapes...
Cronòmetres
Qualsevol activitat que plantegeu, es fa més emocionant amb l'establiment d'un temps limitat. Novament, Internet ens ofereix moltes opcions, com ara:
Timerrr (Cronòmetre online), Timerland (Cronòmetre gràfic online) i altres cronòmetres animats (Diversos Timers)
Construcció de vídeo jocs i jocs
Per als i les més familiaritzades amb eines digitals, tenim ara la possibilitat de programar jocs i vídeojocs senzills, amb aplicacions com Scratch o RPGMaker. Per als matemàtics, un món d'opcions amb GeoGebra.
bottom of page