top of page
Hi ha alumnes del curs que estan interessats en altres tècniques relacionades amb el món del joc i el teatre. Aquí teniu, tastets de diferents experiències. 

01

Jocs de Rol de Taula

 

El món del rol és un món amplíssim que ens ofereix un enorme ventall de possibilitats. La millor manera de conèixer el rol és, òbviament, jugant-hi! En qualsevol cas, podem començar definint el joc de rol. Seria un joc interpretatiu on cada jugador interpreta un paper determinat prèviament per ell/a o pel conductor/a del joc de rol. No hi ha unes instruccions a seguir, ans un director/a de joc que ens va proposant diferents situacions o aventures. Els jugadors han de decidir quines accions fan en cada moment, tenint en compte les seves característiques (per exemple, imagineu que sou un personatge molt ràpid. Doncs, aquest personatge optarà per fugir fent servir aquestes capacitats). Alhora, molts jocs de rol introdueixen un element d'atzar a través dels daus. Una tirada de daus pot determinar les accions dels jugador.

El món del rol és molt divers, així que podeu trobar aventures molt diferents o bé, podeu crear les vostres pròpies aventures, que serveixin a continguts curriculars. Us poso exemples de professors i mestres que ens ajuden a pensar com introduir-lo a l'aula. 

Primària

Mireu la feina de l'Òscar Recio, conegut a la xarxa com a Mr Wolf, té moltes experiències de joc de rol a l'aula. Us recomano la seva aventura "Orient Express" i els seus articles a INED21.

Un bon joc de rol per iniciar-se a primària és amb el joc Pequeños Detectives de Monstruos i seguir la meravellosa feina del David Díaz, conegut com el Detective Papaya, que pensa i organitza partides de rol infantil meravelloses. No us el perdeu!

 

 

 

 

Secundària

Mireu la feina del Natxo Maté a nivell de rol. En el seu bloc, Un dado de 10 en la mochila, explica les seves experiències.

02

Jocs de Rol en Viu i Tècniques Teatrals

El Rol en Viu segueix la mateixa lògica del joc de rol, però afegint moviment i teatre. Cada jugador/a es converteix en un personatge que ha de parlar, moure's i interactuar segons les seves característiques i objectius. Per exemple, imagineu que us proposen que sou diferents personatges de la Barcelona de 1918. Una Barcelona en ple conflicte i vosaltres sou: un sindicalista de la CNT, un empresari, l'alcalde, un periodista, etc. i us proposen un tema: heu de solucionar la vaga que està a punt d'esclatar. A partir d'aquí, heu d'interactuar seguint el vostre personatge. Aquesta lògica la podeu aplicar a qualsevol temàtica, òbviament. Novament, proveu a fer una partida! Us deixo aquí una partida que vaig preparar per a un curs de secundària.

Molt relacionades amb el Rol en Viu, tenim les tècniques teatrals. Aquest curs no és l'espai per tractar aquesta tècnica amb profunditat, però hi ha un munt de possibilitats. Us deixo dues entrades amb possibles aplicacions a l'aula: aquí i aquí.

03

Break outs i Escape Rooms a l'aula

La moda dels escape rooms arriba progressivament a les aules amb finalitats educatives. Una aula tancada i un munt de pistes per a poder sortir. L'IES Europa (L'Hospitalet de Llobregat) són pioners en l'aplicació dels Scape Rooms a les seves aules. No us perdeu aquesta experiència per a trobar inspiració! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Però què passa si no tens aules per organitzar un escape room? Doncs molt fàcil, ho fas amb caixes i cadenats! D'això se'n diu Break out.

 

El mestre Christian Negre va ser un dels primers a aplicar aquesta tècnica del BreakOut Edu a les seves classes. Una caixa o un sobre tancat amb panys. Per a resoldre les combinacions dels panys i obrir la caixa i el sobre, s'han de resoldre unes proves o uns enigmes...Quins? Aquesta és la gràcia! No us perdeu la seva experiència!

04
detective papaya.jpg

Realitat Augmentada i Realitat Virtual

Les tècniques de Realitat Augmentada (RA) i Realitat Virtual (RV) han arribat amb força a l'aula. Us deixo aquí aplicacions i experiències de professors amb cadascuna d'aquestes:

REALITAT AUGMENTADA

Les aplicacions són mútiples, però darrerament ha agafat força Google Expeditions. També teniu petites aplicacions com Walla.me o Aumentaty, on podeu crear llibres amb RA. 

També us recomano el cub Merge, també de RA, que ofereix múltiples aplicacions associades. Us deixo la feina de la mestra Beatriz Cerdán amb Merge.

REALITAT VIRTUAL

També Google Expeditions ofereix viatges de Realitat Virtual educatius molt interessants, podeu remenar i triar des de viatges pel cos humà, per l'Imperi Romà, dins d'una màquina...remeneu que hi ha moltíssimes propostes. El professor Manel Trenchs és un pioner en l'ús de Google Expeditions a l'aula. 

També us convido a seguir la feina del professors de Plàstica, Jesús Arbúes, que ha fet aplicacions de la RV meravelloses, com aquest viatge que van oferir les seves alumnes a un grup de gent gran sense possibilitat de mobilitat. El Jesús, a més, té molts tutorials.

La mestra Begoña Codesal també és una pionera de l'ús a primària de la Realitat Virtual, especialment amb el programa Cospaces Edu. Feu una ullada a la seva feina i tutorials.

ON TROBAR IDEES?

Mestres i profes es mouen! Darrerament, hi ha moltes iniciatives d'aprenentatge entre iguals. Feu un cop d'ull a:
Un cop al trimestre, un grup de mestres i profes es reuneixen per sentir experiències i per a compartir cerveses. Si esteu interessats en participar com a oients o com a ponents de píndoles (intervencions de 5 minuts), seguiu @innobaredu o als seus promotors a Barcelona: Raúl Garcia (@aprenDconpistas), las 2 Profes en Apuros, l'Albert Parrilla, l'Elisenda Abad, la Gemma Artès o jo mateixa, Maria Sabiote 
Mentrestant, feu un cop d'ull a les idees de tots i totes les profes que han participat a la plana web d'Innobar.
Ja la coneixeu, però heu de saber que la comunitat de profes gamificadors també tenen grup de Telegram! Si esteu interessats, contacteu amb @gamificatuaula
I moltes més, els EdCamps, els Betacamp, la Xarxa de Competències Bàsiques, els i les profes Flipped, no us canseu d'investigar!

EXTRES!

bottom of page